Girişim & Kariyer

Hedef Koymak Bizi Gerçekten Başarıya Ulaştırır mı?

Oturup hayattaki hedeflerinizi koymak heyecan verici ve motive edici olabilir. Çünkü bu size bir amaç verir ve üretken olduğunuzu hissettirir. Böylece ilerlemek için kendinizde daha fazla güç bulursunuz. Peki ya böyle bir liste yapıp gerçekten listedekileri bitirdiğiniz oldu mu? Bu tür listelerde yazanlar genellikle bir kenarda unutulmuş ya da yarım bir şekilde bitirilmiş halde oluyorlar. Hedef sahibi olmak bizi motive mi yoksa demotive mi ediyor?

Dünyanın en başarılı iş adamlarından biri olan Warren Buffett başarısını bu konu üzerine kafa yormaya borçludur diyebiliriz. Bir gün Buffett, kişisel uçağının pilotu Mike Flint’e dikkatlice düşünüp en önemli 25 hedefini listelemesini söyler. Flint, listeyi hazırlayıp geldiğinde kendisinden bu listeden en önemli beşini seçmesi istenir. Bu noktada Mike Flint, en önemli beş ve geriye kalan yirmi hedeften oluşan iki ayrı listeye sahip olur. Birçoğumuz gibi en önemli beş hedefine odaklanır ve vakit bulduğu zaman yirmi maddelik liste üzerinde çalışır. Bunu fark eden Buffett, pilotunu durdurur ve başarısızlık yolunda olduğunu, dikkatini ve vaktini beş maddelik listeye vermesi gerektiğini söyler. Çünkü diğer liste sadece bir dikkat dağıtıcıdır.

Bazı hedeflerimizden öylece vazgeçmek zor gibi gözükse de bu süreç, gerçekten önemli hedeflerimizi bulmamızı ve önceliklendirmemizi sağlar.
Ortalama insanlar hayatlarında önemli gibi gözüken şeylerden kaçınmaları gerektiğini bilmezler. Hedeflerimize ulaşmamızı engelleyen iki şey demotivasyon ve dikkat dağınıklığıdır. Sahip olduğumuz uzun listede, bir diğerinin gerçekleşeceği umuduyla üzerinde çalıştığımız hedeften vazgeçme şansımız çok daha fazladır. Bu nedenle görevlerimizi tamamlamaya tam olarak odaklanamayız.
Malcolm Gladwell’e göre bir alanda uzmanlaşmak için 10.000 saat harcanması gerekir. Bu durumda bir iş için haftada 20 saat ayırdığımızı düşünürsek uzmanlaşmamız 10 yılımızı alacaktır. Şimdi Flint’in 25 maddelik ilk listesini düşünelim. Listedekilerin hepsinde ustalaşması için 250 yıla ihtiyacı var.
İstediğiniz başarıyı elde edebilmek için, hedeflerinizi etkin bir şekilde önceliklendirin, hedeflerinize dikkatle odaklanın ve bağlı kalın.
Şimdi 25 maddelik bir hedef listesi yapın, uzun süreli ya da kısa süreli hedefler olabilir. Sonrasında listedekileri önceliklendirerek en iyi 5 hedefinizi seçin. Kalan 20 maddelik listeyi ise atmak yerine bu listeye “GİDERLERDEN KAÇINMA LİSTESİ” adı verin ve size neye odaklanmamanız gerektiğini hatırlatmasını sağlayın. Çünkü bu liste, sizin zamanınızı, konsantrasyonunuzu ve sonucunda da başarınızı azaltacaktır. En önemli 5 hedefinize bağlı kalın ve motivasyonunuzu düşürmeden çabalayın. Unutmayın, zamanınıza yaptığınız bu yatırım başarının anahtarıdır.
Kaynak: Ceotudent