Girişim & KariyerNasıl Yapılır?

Makale Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İyi günler, SEO açısından etkili bir makale yazarken aşağıdaki kurallara dikkat etmenizde fayda var.

  1. Başlık Oluşturma:
    Başlık makalenizin can damarıdır. Kullanıcının ilk dikkatini çekecek noktadır. Ve başlığınız en az 3, en fazla ise 5 kelime olmalıdır. Dikkat çekmek için konu ile alakasız başlık kullanımında bulunulmamalıdır. Anahtar kelimenin başlığın içerisinde en az bir defa geçmesine dikkat edilmelidir. Başlık mümkünse boşluklu olarak 60 karakteri geçmemelidir. Bir çok içerikte görebileceğimiz gibi bazen dikkat çekmek için başlıklar çok etkileyici olabiliyor fakat yazınız ile başlığınız alakalı değilse Google’ın bunu algılamasının yanı sıra kullanıcıya üzerindeki başlıktan farklı bir içerik sunduğunuzda sitenizdeki oturum oranı da azalıyor.
  2. Anahtar Kelime Seçimi:
    Anahtar kelime dağılımına dikkat edilmelidir. Anahtar kelimeler oranlar doğrultusunda yazı içerisine dağıtılmalıdır. Yazının ilk paragrafında daha yoğun olmak sureti ile yazının başında ortasında ve sonunda mutlaka anahtar kelime geçirilmelidir.
  3. Yazı Uzunluğu:
    Yazı uzunluğu ayrıca dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Arama motorları her ne kadar uzun yazıları sevse dahi kullanıcılar için çok uzun olan yazılar sıkıcı gelebilir. Bu sebeple yazılarınızı 300 ile 650 kelime arasında tutmanız faydalı olacaktır. Tabi teknik bir yazı yazıyorsak bu kuralı bazen zorlayabiliriz. Yazımızı sadece SEO için değil okuyucular için de yazdığımızı unutmamalıyız. Fakat genel anlamda yazı uzunluğu kuralına riayet etmek faydalıdır.
  4. Güncelliğe Önem Ver:
    Yazdığımız makale talep görsün ve okunsun istiyorsak yazdığımız alanla ilgili güncel gelişmeleri takip etmeli bu konular hakkında yazılar yazmalıyız. Herkes tarafından çokça bilinen konular okuyucuya her zaman hitap etmeyebilir. Bu konuda ilgili blog siteleri takip edebilir, yabancı kaynaklardan araştırmalar yapabilir ve güncel konulara değinerek makaleler yazılabilir.
  5. Görsel Uyumu:
    Makalenize eklediğiniz görsel anahtar kelimeniz ile ilgili olmalı alt açıklamasını mutlaka anahtar kelimenizde içerisinde geçecek şekilde doldurmalısınız. Görsel ismi yazı ile alakalı olarak belirtilmelidir. Görsel isminiz yazı ile alakasız olduğu takdirde Google görsel arama sonuçlarında makalenize ulaşabilecek kullanıcıların size ulaşması olanaksız olur. Örnek verirsek futbol hakkında bir makale yazdınız fakat görselinizin adında futbol anahtar kelimesini geçirmediğiniz takdirde Google görsel arama sonuçlarında o kelime ile ilgili arama yapıldığında görseliniz genelde diğerlerine göre daha alt sıralarda yer alır.
  6. Alt Başlıkların Önemi:
    Makalenizi oluştururken alt başlıklar ve kısa açıklamalar oluşturmak yazının daha net anlaşılabilmesi için önem taşıyor. Makalenize ekleyeceğiniz alt başlıkların da mutlaka konu ile ilgili ve anahtar kelimeleri içeriyor olması önem taşıyor.