Güncel

Doğum Sigortası Nereden Yaptırılmalı?

Aile kurmak ve çocuk sahibi olmak birçok kişinin hayalleri arasında yer alıyor ve buna bağlı olarak hamileliklerin önemli bir kısmı planlı bir şekilde gelişiyor. Ebeveyn adaylarının bu aşamada en çok önem verdikleri konu gebelik sürecinin ve doğumun hem anne hem de bebek açısından sağlıklı geçmesi için gerekli koşulları hazırlamak oluyor. Hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlık durumunun düzenli doktor kontrolleri ve birtakım testler aracılığıyla sürekli gözlem altında tutulması gerekiyor. Heyecanın ve endişenin bir arada yaşandığı bu süreçte aileler gerekli tüm sağlık hizmetlerini en konforlu şartlarda almak istiyor ve bu amaçla özel sağlık kuruluşlarını tercih edebiliyor. Özel hastanelerde uygun fiyata hizmet almak doğum sigortası ile mümkün oluyor.

Doğum Sigortası Nedir?

Doğum sigortası hamilelik sürecinde ve doğum sırasında anne ve bebeğin sağlığı için gerekli olan sağlık hizmetlerini kapsayan bir ek teminat çeşidi olarak tanımlanıyor. Doğum teminatı özel sağlık sigortası poliçesine ve tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesine sigortalının talebi ile ek teminat olarak dahil edilebiliyor. Sigortanın normal veya sezaryen doğumları kapsaması için yatarak tedavi, hamilelik sürecindeki muayene ve kontrolleri kapsaması için ise ayakta tedavi teminatının bulunuyor olması şartı aranıyor. Özel sağlık sigortasına doğum teminatı ekletenler sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu özel hastaneleri tercih edebiliyor. Diğer taraftan tamamlayıcı sağlık sigortasına doğum teminatı ekletenlerin ise kendi sigorta şirketleri ve sosyal güvenlik kurumu ile anlaşması olan sağlık kuruluşları arasından seçim yapmaları gerekiyor.

Doğum Sigortası Neleri Teminat Altına Alır?

Doğum teminatının kapsadığı sağlık hizmetleri aşağıda genel hatlarıyla yer alıyor. Ancak kapsam açısından sigorta şirketleri arasında bazı farklılıklar görülebiliyor.

  • Hamilelik döneminde gerçekleştirilen rutin doktor kontrolleri
  • Doktorun gerekli görüp talep ettiği kan tahlili, idrar tahlili, ultrason gibi tetkikler ile ikili tarama, üçlü tarama, TORCH, NST gibi testler
  • Sezaryen ya da normal doğum işlemi ve poliçe şartlarına bağlı olarak doğum kapsamında yapılan bazı anestezi uygulamaları
  • Gebelik döneminde veya doğum aşamasında oluşan herhangi bir komplikasyonun tedavi süreci
  • Doğum gerçekleştikten sonra hastane odası kullanımı ve refakatçi giderleri
  • Yenidoğan bakımı

Doğum Sigortasını Nereden Yaptırmak Daha Avantajlı Olur?

Hamilelik ve doğum süreçlerini gönül rahatlığı ile geçirmek için doğum sigortası tercihi önem taşıyor. Sigorta şirketlerinin doğum teminatı ile ilgili kapsamlarının yanı sıra şartları ve limitleri de birbirlerinden farklı olabiliyor. Dolayısıyla herhangi bir sigorta yaptırmadan önce sigorta ile ilgili tüm detayların dikkatle gözden geçirilmesi öneriliyor. Doğum sigortasının yaptırılacağı sigorta şirketi tercihinde anlaşmalı sağlık kuruluşları listesi önemli bir kriter niteliği taşıyor. Anne adayının sağlık hizmeti almak istediği belirli bir özel hastane mevcut ise o hastane ile anlaşması olan bir sigorta şirketinin tercih edilmesi sağlık hizmetlerinde avantajlı fiyatlardan yararlanabilmeye ortam hazırlıyor.

Sigorta şirketlerinin çok büyük bir kısmı doğum teminatından faydalanabilmek için sigortalının teminat alınırken hamile olmaması ve teminat alındıktan sonra da belirlenen bekleme süresi boyunca hamile kalmaması şartını koşuyor. Bahsi geçen bekleme süresi genellikle 12 ay olarak uygulanıyor fakat bazı sigorta şirketlerinde bu süre daha kısa da olabiliyor. Doğum teminatından yararlanmak için 12 ay beklemeyi tercih edenler sigorta sektöründeki çok sayıda şirketten kendi ihtiyaç ve beklentilerine en uygun olanı tercih edebiliyor. Diğer yandan hamileliğin planlanamadığı ya da ebeveynlerin 12 ay süreyle beklemeyi uygun bulmadığı durumlarda bekleme süresi şartı olmayan ya da bekleme süresi kısa olan sigorta şirketleri arasından bir seçim yapılabiliyor.