İnternetNasıl Yapılır?

SEO’yu Etkilemeden Sitenizi Yenilemenin 7 Adımı

Şirketinizin mevcut web sitesinden daha fazla büyüdü ve düzenleme yapma gerekliliği artık öncelikli hale geldi. Web sitesi yenileme kesinlikle sitenin genel görünümünü ve tasarımını değiştirmeyi gerektirir. Google’ın algoritmasını sürekli olarak güncellemesi ve kullanıcı dostu tasarımı, güvenilirliği ve doğruluğu ön planda tutan yeni sıralama faktörlerini içerdiği için siteyi değiştirmek gerçekten gereklidir. Web siteniz, değişen web tasarım trendlerine adapte olmalı, kullanıcılar daha kullanışlı bir site görmeli. Bu gerçekten buz dağının görünen kısmı!

Tüm süreç hakkında çok kapsamlı bir çalışma yapmanız ve geçişe hazırlıklı olmanız gerekir. Niye? İlk etapta Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) sıralamasını yükseltmenin ne kadar zor olduğunu hatırlıyor musunuz? Site otoritesi ve sıralamaları oluşturmak için harcadığınız zaman, çaba ve para… Emeklerinizin boşa gitmesini istemezsiniz değil mi? Web sitenizi yenilemeden önce uygun bir strateji belirlemeniz ve iş planı hazırlamanız gerekir. Hedefiniz sıkıntısız bir geçiş olmalıdır. Aşağıda madde madde sitenizi yeniden hazırlarken sitenizin SEO’su kurşun geçirmez hale getirmek için yedi adımı paylaşıyoruz.

 

Yeni URL’leri Tarayın ve Doğru Yönlendirme Yapın

İçeriğinizi yeni URL’lere taşırken acele etmemelisiniz. Önceliklerinizi belirlemeli ve neye ihtiyacınız olduğunu tespit etmelisiniz. Sayfalarınızı taramak bu konuda yardımcı olur. Bununla birlikte özellikle web sitenizdeçok sayıda sayfa var ya da sitede gezinme işlemi çok karmaşık olduğunda bu süreç oldukça zor olabilir. Taramayı doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Nasıl? Güvenilir bir site tarama aracına ihtiyacınız var. İçeriğinizi taşırken her bir sayfanın backlink aldığından emin olmak için harici olarak backlink almış sayfalarınızı kontrol etmelisiniz.

Gözünüz birden fazla harici bağlantıya işaret eden sayfaların üzerinde olsun. Yeni URL oluşturma işlemi sırasında, her sayfanın yeni karşılık gelen URL’ye yönlendirildiğinden emin olarak backlinkleri korumanız gerekir.

Mevcut web sitenizdeki organik trafik sağlayan tüm URL’leri kontrol edin. Yeni sitenin trafik alan veya değerli tüm sayfalar için eşdeğer bir sayfaya sahip olduğundan emin olun. 301 yönlendirme planını da uygulamanız gerekiyor. Bu, değerli backlinklerinizi ve trafiğinizi kaybetmenizi önleyecektir.

Her sayfayı manuel olarak yönlendirecek durumlar vardır. Bu çok büyük ve önemli bir iş, özellikle web siteniz yüzlerce veya binlerce sayfa içeriyorsa. Bununla birlikte, her mevcut URL’nin yönlendireceği bir sayfa belirtirseniz, tüm içeriğin doğru şekilde taşınıp taşınmadığının izlenmesinde kolay olur. Amacınız, eski URL’lerin bağlantı yetkisinin yeni URL’lere başarıyla aktarılmasını sağlamaktır.

Web Sitenizi Denetleyin

Mevcut web sitenizdeki SEO sorunlar, gerekli düzenlemeleri yapmadan yönlendirdiğinizde yeni URL’ye taşınabilir. Böyle bir şeyin olmasını engellemek ve aynı zamanda yeni tasarım çalışmaları, hazırlık sitesi, içerik planı gibi yeniden tasarım sürecine ilişkin bilgiler vermek için kapsamlı bir denetim gereklidir.

Sitenizi yenilemenin ilk aşamalarında sitenizi denetlemek için bir SEO aracı kullandığınızda, sitenizin başlangıçtan itibaren düzgün bir şekilde oluşturulmasını sağlar. Böylece son dakika düzeltme ve yeniden çalışma görevlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Yenilemeden önce ve sonra bir SEO kontrolü gereklidir. Bu hamle, SEO stratejinizin güncel olduğunu ve önemli bir arama motoru trafiğini ve müşteri dikkatini kaçırmadığınızı arama motoru botlarına ifade etmenize yardımcı olur.

Meta Robots Etiketini Kullanın

Google’ın sitenizi yinelenen içerik nedeniyle cezalandırmaması için dizine eklenmesini istemediğiniz içeriği indekslemediğinden emin olmalısınız. Geliştirme web sitesinde için “Noindex” etiketini kullanmalısınız. Bu etiket ile arama motoru botlarına geliştirme yaptığınız sitedeki sayfaları arama sonuçları dizinine dahil etmemelerini söylemenizi sağlar. Bunu, her sayfa için “Noindex” meta robots etiketi ekleyerek yapabilirsiniz. WordPress’te bir çalışma yapıyorsanız yönetici panelini kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Aşamalı Bir Yaklaşım Planlayın

Aynı anda tüm sayfalarla büyük bir geçiş yapmak yerine, başlangıçta bir alt alan adı, alt kategori veya alt dizin taşıyarak yapabilirsiniz. Bu yöntemin sizin için kullanışlı olduğunu düşünüyorsanız iş planını belirledikten sonra sitenizi daha küçük parçalara ayırarak taşıyabilirsiniz. Bu şekilde sorunla karşılaşma olasılığını düşürürsünüz. Bir bölümütaşıdıktan sonra Google’ın taramasını bekleyin ve taşıdığınız bölümün nasıl göründüğünü, etkilenip etkilenmediğini inceleyin. Herşey yolundaysa bir sonraki bölüme geçebilirsiniz.

Site Haritasını Güncelleyin

Yeni siteye geçiş yaparken genellikle yapılması unutulan bir adım olsa da bu kolay bir adımdır. XML site haritasına yeni URL’leri eklemeniz gerekir. Eski URL’ler zamanla site haritasından kaldırılmalıdır. Ayrıca farklı içerik türleri için farklı XML site haritalarını düşünmelisiniz. Bu şekilde düzenleme yaptığınızda herşeyi organize şekilde yapmanıza yardımcı olur. Site haritanızın URL’si yeni siteye geçiş işlemiyle birlikte değişiyorsa dizininizi hem Google Search Console‘a hem de robots.txt dosyanıza eklediğinizden emin olmalısınız.

E-posta Abonelik / Kayıt Hizmeti Kullanın

Potansiyel müşterilerin e-posta adreslerini toplamanın yararlarını, web sitenizi yeniledikten sonra görebilirsiniz. Hedef kitlenizi gözden kaçırmazsınız ve e-posta bilgilerini yalnızca yenilenen siteniz hakkında bilgi vermek için değil, aynı zamanda yeni ürünler veya içerikleri tanıtmak için de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, sitenizi yenilemeden önce bir e-posta listesi oluşturmak için okuyucularınızdan/müşterilerinizden izin alınması tam olarak nerede ve nasıl kullanacağınızı planlamalısınız.

İyi bir liste oluşturmak için bir yol, e-postalarına içerik parçalarına, videolara,içerik sayfalarına, hizmetlere vb. özel erişim olanağı sunmaktır. E-postalar ayrıca yorum kaydı, RSS aboneliği veya düzenli bir e-posta bülteninden toplanabilir.

Sosyal Hesaplarınızı Doğru Bağlandığınızdan Emin Olun

Yenilenen siteyi her zaman bir referans noktası olarak sosyal hesaplarınızda paylaşmalısınız. Sosyal profillerinizin her birini dikkatle inceleyip yenilenen web sitesine bağlantı verdiğnizden emin olun. Bu şekilde mevcut online katılımınızı ve markanızı kullanarak yeni sitenize doğrudan trafik çekmek için bir fırsat yaratmış olursunuz.

Web sitesi yenilemeleri yaygın olarak karşılaşılan ve bazen gerçekten gerekli olan bir durum. Yenileme çalışmaları, sitenizin en iyi kullanıcı deneyimini sunmasına yardımcı olur ve işletmenizin alaka düzeyini korumasına ve marka bilincini güncellemesine yardımcı olur. Web sitenizi yenilemek mevcut başarınızı sıfırlamak manasına gelmez. Sadece SEO’nuzun etkilenmediğinden emin olun ve yenilenmenin tadını çıkarın.

Kaynak: ARAMAMOTORU